Mijn post over de impact van ademhalingsoefeningen op mijn HRV en slaapkwaliteit heeft heel wat reacties teweeggebracht. Na een week staat de teller op 28.000 weergaven, meer dan 300 likes en daarnaast nog eens meer dan 30 commentaren. Ik kreeg een uitnodiging voor deelname aan een podcast, en ook nog enkele vragen in verband met persoonlijke coaching.
Hoe omgaan met je brein leeft, dat is duidelijk.
We zijn door de jaren heen de connectie tussen ons brein en ons lichaam kwijtgeraakt. Dit is een proces dat al heel lang aan de gang is, maar dat door de digitalisering nog eens extra versneld werd. Voor heel wat meer info hieromtrent verwijs ik graag naar het laatste hoofdstuk van mijn nieuw boek 'ConneXion' (samen met Jan De Schepper).
We krijgen vandaag – meer dan terecht – het advies om meer te bewegen. Iedere dag minstens 30 minuten extra beweging met een matige intensiteit (stappen, klusjes doen in de tuin...), en wekelijks 2 tot 3 maal twintig tot vijfentwintig minuten iets meer intensieve beweging (rustig joggen, stevig doorstappen,...) zijn een minimum, zo schrijft de WHO voor. De voordelen hiervan op ons fysiek en mentaal welbevinden zijn gigantisch en mogen op geen enkele manier onderschat worden.
Maar de specifieke training ons brein, dat met 2% van ons totale lichaamsgewicht toch 20% van ons dagelijks totaal energieverbruik vertegenwoordigt, blijft veelal verweesd achter. Ons brein wordt vooral tot rust gebracht met slaap- en kalmeermiddelen. In België gaan iedere dag meer dan 1 miljoen van deze dosissen over de toonbank… Wij behoren daarmee bij de koplopers in Europa.
Dikwijls kan - en moet - het anders. Maar dat vergt meer dan het nemen van een pil. En net daarom breek ik een lans voor ademhalingsoefeningen en andere vormen van meditiatie.
Hierin ligt ook een bijzondere opdracht voor het onderwijs. Je kan er immers niet vroeg genoeg mee beginnen.